Certificaten en Vergunningen

Vanaf 31 december 2020 geldt in de Europese Unie voor alle dronepiloten een nieuwe wetgeving. Dat geeft duidelijkheid en maakt het overzichtelijker om met een UAV (Unmanned Aerial Vehicle) in de EU te vliegen.

Het gelijktrekken van de wetgeving in de EU betekent dat professionals meer ruimte krijgen om met een UAS (Unmanned Aircraft Systems) te werken.

In verschillende beroepen wordt steeds meer gebruik gemaakt van UAS. Denk aan inspecties met drones op moeilijk bereikbare plekken zoals daken en bruggen, toezicht op verlaten bedrijventerreinen of bij incidentmanagement in het verkeer, metingen van zwaveluitstoot en zoek- en reddingsacties. Ook film- en televisiemakers maken vaak gebruik van UAS.

Mensen die met een UAS vliegen die zwaarder is dan 250 gram, óf met een UAS voorzien van een camera, moeten zich vanaf 31 december 2021 verplicht registreren bij de RDW en een vliegbewijs halen.

Voor de piloten geldt verder dat ze niet mogen vliegen boven mensenmenigten, woonwijken en rond vliegvelden. Om te kunnen vliegen met een UAS onder de 250 gram zonder camera is geen registratie en vliegbewijs nodig.

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat startte op 1 januari  2021 een online campagne om dronebezitters uit te leggen wat de nieuwe regelgeving voor hen betekent.


Reacties zijn gesloten.